Spara Energi

Din Elkontakt

 

Anders Boleyy

 

Tranhult 5 - 56291 Månsarp - Mobil: 076 140 04 60 - E-post: anders@boleysel.se - Företaget har F-skattesedel.

 

Spara energi genom närvarobelysning!

Trapphus, tvättstugor,  korridorer, omklädningsrum, lagergångar och parkeringshus är utmärkta exempel på lokaler som kan styras med hjälp av ljud eller närvarodetektorer .

 

OBS! Konventionella lysrörsarmaturer bör man ej tända och släcka för ofta. Dom mår bäst av att brinna länge.

Tänder och släcker man dessa ”gamla” lysrör i tid och otid  får man snabbt försämrade rör. Livslängden sjunker drastiskt och underhållskostnaderna i form av lysrörsbyte skjuter i höjden. Ljusstyrkan, som man mäter i lux, försämras i takt med att lysrören svartnar i ändarna.

 

Vanliga glödlampor fungerar däremot utmärkt att närvarostyra. Byt ut din strömbrytare i hallen och på toaletten till en närvarogivare hemma så sparar du energi samtidigt som du slipper byta glödlampor så ofta .

 

-Hur gör man om man vill närvarostyra lysrörsarmaturer då ??

Man byter ut befintliga konventionella armaturer (T8) till moderna med lite smalare lysrör (T5) . Med ett elektroniskt don avsett för detta kan man  dimra. Man installerar även en närvarogivare.

Så här funkar det :

 

Trapphusexempel.

När någon rör sig i tex ett trapphus skapas hög och lågfrekventa ljudvågor . Eftersom vi har monterat dimbara armaturer och en ljuddetektor i trapphuset aktiveras belysningen som tänds omedelbart utan flimmer.

Så länge någon är aktiv i trapphuset ( går , pratar , letar efter nycklar ) så är belysningen på full effekt – 100%.

En minut efter att  personen lämnat trapphuset dimras belysningen ner till  3 % .Man sparar snabbt energi utan att släcka .

Ett 3%igt ljus i tex ett trapphus räcker för att man ska se hyfsat . Man kan tex se i dörrögat om det finns någon utanför .

Nästa gång någon tar i ett dörrhandtag eller låser upp ett lås startar belysningen omedelbart igen och det hela upprepas .

Om ingen rört sig i trapphuset på  en timme släcks ljuset helt . Då sparar man ytterligare dom timmarna t.ex. på natten då det är lugnt .

I det här fallet kan man steglöst styra tiderna och styrkan på belysningen. Man kan ha 90 och 8 % istället för 100 och 3 % .

 

-Sparar man verkligen att ljusstyra  på detta viset??

Tveklöst ja .

En förening med ett trapphus utan fönster med konstant belysning har sparat in installationskostnaderna på 3-4 år. Man kan alltså försvara ett byte av helt nya konventionella armaturer .

 

-Finns det inga negativa aspekter på detta sätt att styra belysning?

Enda nackdelen som man kan se är att lysrören ska ”brinna in sig” i ca 100 timmar på full effekt när dom är nya .

Alltså är det bra om man byter alla lysrör på en gång när dom börjar bli slitna efter ca 12000-15000 timmar. Risken finns annars att ljuset börjar slingra sig i röret .

 

I lokaler där man har problem med värme från armaturer tex en del industrier kan detta vara ytterligare en . Räkna med att det kan kosta 3 kW att kyla bort 1 kW värme i en lokal som är alstrad av onödig belysning .

I vissa fall kan bytet vara insparat efter ett år .

 

Kontakta oss för en offer